Program


Filmklub: ÖRÖK-MOZGÓ-KÉP

Filmklub: ÖRÖK-MOZGÓ-KÉP

ÖRÖK-MOZGÓ-KÉP
Filmen rögzített hagyomány a Néprajzi Múzeum Filmgyűjteményében

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: február 15. szerda, 16:30

Hogyan tehetők örökkévalóvá a folyamatos mozgásban lévő kulturális jelenségek, hagyományok? Miként lehet a különböző földrészek, régiók népeinek szokásait, életmódját nemcsak rögzíteni, hanem lendületükben, impulzivitásukban az utókor számára megőrizni, átadni? A 150 éves Néprajzi Múzeum, a néprajztudomány mindig is élen járt abban, hogy a legfrissebb technológiákat kutatásai, gyűjteményi munkája során is alkalmazza: elegendő a gramofon és a népzene kutatás inspiratív kapcsolatát feleleveníteni! A Néprajzi Múzeum gyakorlatába a hanghoz hasonlóan nagyon gyorsan beépültek a különböző képrögzítő eljárások is: a néprajzi gyűjtőutakon a fényképezés mellett az 1930-as évektől a mozgófilmen való dokumentálás is megjelent. A többségükben keskenyfilmre készült néprajzi filmfelvételek ma a múzeum filmarchívumának jelentős részét teszik ki, miközben a filmkészítés és dokumentálás ma is aktív része a múzeumi munkának. 

Az ÖRÖK-MOZGÓ-KÉP vetítés sorozat nemcsak a Filmgyűjtemény különleges darabjaiból válogat, hanem a különböző korszakok, technikai eljárások lehetőségeiről is képet ad, előhívva egy-egy mára letűnt világ örökké velünk maradó mozgó képeit. 

Program

1.      Felvétel indul!­ – Gönyey Sándor, K. Kovács László és Basilides Ábris filmjei.  

Válogatás a Néprajzi Múzeum Filmarchívumának korai filmjeiből a filmkészítés némafilmes korszakától, az 1930-as évektől. Olyan régi életformák elevenednek meg a filmeken, mint a halászat vagy a pásztorkodás

Bevezeti: Csorba Judit – december 7., 16.30–18.00

 

2.      Életmű töredékekSzőts István és Raffay Anna filmjei: Kövek, várak, emberek (1955), A téli ünnepkör hagyományaiból (1954-1955), Busójárás Mohácson (1955). Szőts István 1942-ben a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon díjazott filmrendező és Raffay Anna, néprajzkutató, dokumentumfilm készítő néprajzi filmjeiből adunk válogatást

Bevezeti: Pintér Judit – december 14., 16.30–18.00

 

3.      Kamerával az őserdő mélyénBoglár Lajos filmjei: A sámán nyaklánca (1968), Piaroa indiánok (1967-68), Brazília elveszett kultúrái (1985). Boglár Lajos számos dél-amerikai indián közösségben végzett terepmunkát. A filmkamera nélkülözhetetlen eszköze volt gyűjtőútjainak.

Bevezeti: Szeljak György 2023. január 18., 16.30–18.00

 

4.      A látható láthatatlan –Tari János filmjei: Fába szorult lélek. A szellem történeti filmdokumentációja című dokumentumfilm a szellemidézés egyik módját, az asztaltáncoltatást mutatja be. „Zöld-fehér a mi szívünk …” (1997) A Ferencvárosi Torna Club történetét, életét, szurkolóit bemutató dokumentumfilm. (2009)

Bevezeti:Tari János – 2023. február 1., 16.30–18.00

 

5.      Különleges mesterségek –Papp János filmjei: A hortobágyi kalap (1980), Kocsigyártó mesterségek (1981–1982) a Néprajzi Múzeum egykori munkatársának ritka mesterségeket bemutató dokumentumfilmjei.

Bevezeti: Tari János – 2023. február 15., 16.30–18.00

 

6.      Az Urálon innen– Lehel László filmje – Áldozati rítusok az udmurtoknál (1989–1999). A film egy hagyományos, tavaszi, termékenységet befolyásoló ünnepet mutat be egy udmurt faluban, Varkled-Bodjában. A főistenen kívül a földművelésre befolyással levő többi istennek is mutatnak be áldozatot.

Bevezeti:Kerezsi Ágnes – 2023. március 5.

Helyszíne: Néprajzi Múzeum Moziterme

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!

 

Ajánló


Játékos csatangolások a Néprajzi Múzeum kiállításaiban gyerekeknek és/vagy kísérőiknek

A budapesti Néprajzi Múzeum a világ egyik legkorszerűbb etnográfiai intézménye.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!