Program


Zárvatermő előadássorozat

Zárvatermő előadássorozat

2023.11.21. - Terepmunka kutatás és gyűjtés Gombosról. - Cs. Tóth Gabriella
2023.12.05. - Üvegképek világa - Dr. Sedlmayr Krisztina
2024.01.09. - Kutatás és terepmunka Afrikában - Régi Tamás
2024. 01.23 - A Hódoltság magyar kerámiaművészete a 16-18. századból - Dr.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: január 23. kedd, 17:00

Kérjük az érdeklődőket, amennyiben all-in kombinált jegyet váltanak, vegyék figyelembe, hogy a múzeum 18 órakor bezár, így az előadáshoz kapcsolódó Zárvatermő c. kiállítás megtekintésére a program előtt van lehetőség.

2023.11.21. / 17:00-18:00
Méta tér

Terepmunka kutatás és gyűjtés Gombosról. - Cs. Tóth Gabriella

Gombos (Bogojevo) a Duna bal partján, ma Szerbiában fekvő falu, Nyugat-Bácska szórványmagyar települései között tartják számon.Az előadás alkalmával betekintést nyerhetnek a faluban zajló kutatás eddigi eredményeibe, megismerhetik az elmúlt években gyűjtött népviseletes babát és öltözeteket, azok társadalmi hátterét, általuk közelebb kerülhetnek a bácskai Duna mente déli vidékéhez.A kutatómunkája és a gyűjtése hátteréről mesél: Cs. Tóth Gabriella (Segédmúzeológus, Textil–és viseletgyűjtemény)

 

2023.12.05. / 17:00-18:00
Méta tér

Üvegképek világa - Dr. Sedlmayr Krisztina    

A Zárvatermő című kiállítás a Román-házaspár múzeumba került néprajzi gyűjteményéből, többek között az üvegképeikből is bemutat egy reprezentatív válogatást. Az előadás fókuszában a 19. században a Kárpát-medencében működő üvegkép-készítő műhelyek és a tárgytípus paraszti használata áll. A múzeumi gyűjtemény és a kiállított kollekció segítségével tárul fel az üvegképek varázslatos világa: a technika, a tematika, az ábrázolás jellegzetességei.              

 

2024.01.09. / 17:00-18:00
Méta tér

Kutatás és terepmunka Afrikában - Régi Tamás

Az előadásban a Néprajzi Múzeum jelenleg Kelet-Afrikában folytatott terepmunkáiról hallhatunk. A múzeum Afrika gyűjteményének egyik legfontosabb részét képezi a mai Tanzánia és Kenya határvidékéről gyűjtött tárgyak csoportja, amelyeknek nagy részét a 19. század végén és a 20. század elején gyűjtötték utazóink. Ezen tárgyak egy része áll a középpontjában annak a kutatásnak, amelyet a múzeum végez Tanzániában, ahol antropológiai megközelítéssel értelmezik újra a tárgyakat és kapcsolják vissza őket az eredeti forrásközösséghez.

 

2024. 01.23 / 17:00-18:00
Méta tér

A Hódoltság magyar kerámiaművészete a 16-18. századból - Dr. Vida Gabriella

A magyar népművészet kezdetét a 19. század második felében teljesedett ki abban a színes, változatos gazdagságban, amelyet jól ismerünk. De hogyan kezdődött? Meddig nyúlnak vissza a gyökerei? A 19. század előtti korból kevés ép edény maradt ránk, a kerámiatörténet két évszázadát a néhány évtizede megszületett újkoros régészet fogja feltárni. Mit tudunk eddig? A 16-18. századi hódoltsági kerámiatörténet történetét, elsősorban északkelet-magyarországi emlékeit mutatja be az előadás.

Ajánlatunk


Április 25. 17.00-18.30 Helyszín: moziterem filmvetítés és előadás

A budapesti Néprajzi Múzeum a világ egyik legkorszerűbb etnográfiai intézménye. Gyűjteményében a közel 225 ezer néprajzi tárgy mellett egyedülálló fényképfelvételeket, kéziratokat, fotókat, népzenei és filmfelvételeket őriz. A magyar népi kultúra felbecsülhetetlen értékű tárgyi emlékein kívül itt található a térség legnagyobb, távoli kontinensek népeinek kultúráját reprezentáló etnográfiai anyaga is.

Ajánló


Az időszaki fotókiállítás egy kalotaszegi falu életét, a falut működtető közösségi kapcsolatokat mutatja be.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!